- Edición: 1
- Año de edición: {{getMes(1-1)}} de 2024
- No. de páginas: 97
- Formato: Ebook
- Idioma: Español
- ISBN PDF: 9789587466898
- ISBN EPUB: 9789587466904
Ecosistema Sierra Nevada de Santa Marta: reflexiones desde la ciencia y la tecnología
View title and subtitle in English
Title in English: Sierra Nevada de Santa Marta ecosystem: reflections from science and technology
Tabla de contenidoIntroducción.................................................................................................................... 10Sierra Nevada de Santa Marta: ecosistema estratégico para la sostenibilidadambiental y el bienestar humano................................................................................. 12Sierra Nevada de Santa Marta............................................................................................................ 13Caracterización biofísica de la SNSM............................................................................................... 14Población................................................................................................................................................... 16Economía................................................................................................................................................... 17Ecosistema estratégico......................................................................................................................... 19¿Quién gobierna la Sierra?.................................................................................................................. 21Ciencia, tecnología, desarrollo social y bioeconomía............................................................... 21Principales investigaciones en torno al ecosistema de la SNSM........................................... 25Reflexión y análisis................................................................................................................................. 29Conclusiones............................................................................................................................................ 32Referencias................................................................................................................................................ 33Validación de la cosecha asistida de café en los municipios productores deldepartamento del Magdalena: tecnología clave del desarrollo sostenible.............. 37Preámbulo................................................................................................................................................. 37Resumen.................................................................................................................................................... 40Abstract...................................................................................................................................................... 41Fundamentación..................................................................................................................................... 43Café en el mundo................................................................................................................................ 43Café en Colombia............................................................................................................................... 43Café en el departamento del Magdalena.................................................................................... 43Variedad de café Castillo ................................................................................................................. 43Recolección de café............................................................................................................................... 45Estado del arte......................................................................................................................................... 48Materiales y métodos............................................................................................................................ 49Área de trabajo................................................................................................................................... 49
Description in English: "Sierra Nevada de Santa Marta Ecosystem: reflections from science and technology" explores the importance of the Sierra Nevada de Santa Marta (SNSM) as a strategic ecosystem for environmental sustainability and its impact on local communities in two sections. The first section highlights the relevance of the ecosystem at a global level and within its environment while recognizing social conflicts and land use. It also emphasizes the contributions of research and technology to bridging gaps in the communities that inhabit it. The second section focuses on two case studies. The initial study examines the validation of assisted coffee harvesting in the SNSM and how the adoption of technologies, such as selective felling, can improve coffee production, reduce costs, and adapt to climate change. The second case study focuses on the implementation of a hybrid solar-wind renewable system and a drinking water treatment plant in the academic community of the La Revuelta District Educational Institution in Guachaca, Santa Marta. This project aimed to provide energy and drinking water to a rural community by promoting the use of renewable energy, closing technological gaps in the region.View description in English
Tabla de contenidoIntroducción.................................................................................................................... 10Sierra Nevada de Santa Marta: ecosistema estratégico para la sostenibilidadambiental y el bienestar humano................................................................................. 12Sierra Nevada de Santa Marta............................................................................................................ 13Caracterización biofísica de la SNSM............................................................................................... 14Población................................................................................................................................................... 16Economía................................................................................................................................................... 17Ecosistema estratégico......................................................................................................................... 19¿Quién gobierna la Sierra?.................................................................................................................. 21Ciencia, tecnología, desarrollo social y bioeconomía............................................................... 21Principales investigaciones en torno al ecosistema de la SNSM........................................... 25Reflexión y análisis................................................................................................................................. 29Conclusiones............................................................................................................................................ 32Referencias................................................................................................................................................ 33Validación de la cosecha asistida de café en los municipios productores deldepartamento del Magdalena: tecnología clave del desarrollo sostenible.............. 37Preámbulo................................................................................................................................................. 37Resumen.................................................................................................................................................... 40Abstract...................................................................................................................................................... 41Fundamentación..................................................................................................................................... 43Café en el mundo................................................................................................................................ 43Café en Colombia............................................................................................................................... 43Café en el departamento del Magdalena.................................................................................... 43Variedad de café Castillo ................................................................................................................. 43Recolección de café............................................................................................................................... 45Estado del arte......................................................................................................................................... 48Materiales y métodos............................................................................................................................ 49Área de trabajo................................................................................................................................... 49
- OCDE (Área, Subárea y Disciplina) Ciencias naturales > Ciencias de la tierra y medioambientales > Ciencias del medio ambiente
- Colección y serie: Santa Marta 500 años > Santa Marta 500 años
- Categoría: Libro producto de investigación
- THEMA: Tecnología, ingeniería, agricultura, procesos industriales
- BISAC: TECNOLOGÍA E INGENIERÍA > Agricultura > Agricultura sostenible
- DEWEY: Tecnología (ciencias aplicadas) > Agricultura > Agricultura
- Formato: PDF, EPUB
- Edición: 1
- Año de edición: 2024
- ISBN PDF: 9789587466898
- ISBN EPUB: 9789587466904
- No. de páginas: 97
- DOI:
- Idioma: Español